Aktīvā lapas iedaļa: Bizness
25.04.2024.

k/s. "Izvalta"

Krāslavas nov.

Izvaltas pag.

Saules iela 15, Izvalta

LV-5652

tālr. 65626430

 

k/s. "Izvalta"

Saules iela 15, Izvalta

Izvaltas pagasts

Krāslavas novads

LV-5652

 

tālr. 65626430

Kooperatīvs saglabās pakalpojumus

Jau gadiem ilgi Izvaltas zemnieku un piemājas saimniecības izmanto kooperatīva “Izvalta” sniegtos lauksaimniecības pakalpojumus. Kooperatīvs palīdz apstrādāt augsni, miglot sējumus, novākt ražu, kaltēt graudus, iznomā tehniku. Kooperatīva priekšsēdētājs Valdis Stivriņš pastāstīja, ka arī šogad tiks piedāvāti dažādi lauksaimniecības pakalpojumi un to izmaksas saglabāsies iepriekšējā gada līmenī. Taču viņš atzīst, ka katru gadu pakalpojumu apjoms samazinās, jo mazāk paliek aktīvo kooperatīva biedru un zemnieki paši iegādājas nepieciešamo tehniku. Ar pakalpojumiem vien neizdzīvot, tāpēc uzņēmums arī nodarbojas ar ražošanu. Kooperatīvs apstrādā 400 ha zemes, no kuriem 100 ha ir īpašumā, bet pārējā platība tiek nomāta. Tradicionāli kooperatīvs audzē rudzus. Arī šogad ar tiem apsēšot vismaz 100 ha. 75 ha tiks sēts rapsis, lielu daļu aizņems vasarāji, bet par liniem pagaidām neesot skaidrības. Valdis Stivriņš domā, ka linus šogad varētu arī nesēt, jo ir problēmas ar to noietu, turklāt, pērn slikto laika apstākļu dēļ visa linu raža palika guļam uz lauka un nesa zaudējumus. Linu audzēšana te neesot iecienīta, iespējams, arī neatbilstošās augsnes dēļ, taču kooperatīvam kopš kolhozu laikiem palikusi mantojumā linu audzēšanas tehnika.

Pērk jaunu tehniku

Kooperatīvs “Izvalta” darbojas kopš 1993. gada, kad izjuka paju sabiedrība. Tas sāka ar 14 ha graudaugu. Sējumu platības pakāpeniski palielināja, jo saprata, ka ar pakalpojumu sniegšanu vien neiztiks. Kooperatīvam ir arī savs gateris, kurā tiek gatavoti taras dēlīši un apstrādāta koksne pēc iedzīvotāju pasūtījuma. Saimniecībā strādā 22 cilvēki, daži no tiem sezonas darbos. Kooperatīvā ir 193 biedri. V. Stivriņš saka, ka visi biedri ir izvaltieši, daudzi jau gados, tāpēc atsakās kopt savas nelielās 5–10 ha saimniecības un izbeidz ražošanu, un pieprasījums pēc zemes apstrādes samazinās.

No paju sabiedrības kooperatīvs mantojis gateri un graudu noliktavu, pārējo šajos gados iegādājušies gan saviem spēkiem, gan par projektu un kredītu līdzekļiem. No jaunākās tehnikas saimniecībā ir trīs MTZ un viens Valmet traktors, Sampo kombains, sējmašīna, pārvietojamā kalte. Piesaistīti ES strukturālo fondu un Sapard programmas līdzekļi. Iegādāta salīdzinoši lētākā baltkrievu tehnika. Nupat kooperatīvs paņēmis 53 000 latu kredītu uz 5 gadiem, par ko iegādāta jauna sējmašīna, arkls un “Valtra” traktors. Pagalmā stāv arī līzingā iegādātais kokvedējs. Šogad kooperatīvs iesniedzis pieteikumu nacionālajām subsīdijām. Katru gadu tehnikas iegādē tiek ieguldīti 20 000 latu peļņas, saka V. Stivriņš. Kooperatīvs sniedz arī kravas transporta pakalpojumus iedzīvotājiem, piemēram malkas piegādi.

Kooperatīvs rūpējas ne tikai par jaunas tehnikas iegādi un savu ražotni, bet arī par uzņēmuma vizuālo izskatu. Tas gan esot grāmatvedes Marijas Antānes nopelns. Viņa izveidojusi akmensdārzu, kurā savu vietu raduši gan dzirnakmeņi, gan senlaicīgi dzelzs gludekļi un vecas šujmašīnas greznā pamatne.

Šopavasar kooperatīvs iedzīvotājiem nevarēšot piedāvāt iegādāties sēklas, jo pērn to neizdevās izaudzēt. Pēc sausās vasaras uznākušas lietavas un graudi vārpās sadīguši. Ik gadu kooperatīvs realizējis vismaz 50 t sēklas, bet šogad tās pietikšot tikai kooperatīva biedriem.